Френска програма със Светлин Русев и Саша Гьотцел

 Френска програма със Светлин Русев и Саша Гьотцел

Виртуозът Светлин Русев и маестро Саша Гьотцел предлагат стилна френска програма.
Две забележителни цигулкови творби ще звучат в изпълнение на Светлин Русев и Софийската филхармония – Поема за цигулка и оркестър от Ернест Шосон и Рапсодия „Циганка“ за цигулка и оркестър от Морис Равел. Цигуларят, който е любимец на българската публика, ще свири под диригентството на Саша Гьотцел – главен гост-диригент на националния оркестър. В програмата е включен и въздействащият Реквием на Габриел Форе, в чието изпълнение се присъединяват Националният филхармоничен хор и солистите Петя Петрова и Орфей Петров.
Името на Светлин Русев се свързва с виртуозно майсторство и изключителна емоционалност на изпълненията. Блестящата му кариера започва след като печели Първа награда в първото издание на широко известния днес Международен конкурс Сендай през май 2001 година. Харизматичният виртуоз свири в много от най-големите концертни зали по света, сред които Болшой театър и зала „Чайковски“ в Москва, Сънтори Хол в Токио, Центъра за изкуства в Сеул, зала „Плейел“, ЮНЕСКО, Театър „Шанз-Елизе“, Театър „Шатле“, Сите дьо ла Мюзик и Театър дьо ла Вил в Париж, зала „България“, зала „Бела Барток“ в Будапеща, Алте Опер във Франкфурт, Концертхаус в Берлин, Културен център „Кирхнер“ в Буенос Айрес, Бозар в Брюксел и Двореца на ООН в Женева.
Саша Гьотцел е главен гост-диригент на Софийската филхармония и художествен ръководител на турския фонд „Музика за мир“. От септември 2022 година той ще встъпи в длъжността музикален директор на Националния оркестър на Лоара. Бил е художествен ръководител и главен диригент на Филхармоничния оркестър „Борусан“ в Истанбул, с чиято история са свързани участията на забележителни солисти и в програмите на водещите международни фестивали в Залцбург, „ББС Промс“, Истанбулския фестивал. С Оркестър „Борусан“ Гьотцел сътрудничи със солистите Даниил Трифонов, Юджа Уанг, Рудолф Бухбиндер, Мърей Парая, Максим Венгеров, Аркадий Володос, Юлиан Рахлин, Дениъл Хоуп, Пласидо Доминго, Хосе Карерас, Анна Нетребко, Рене Флеминг, Брин Терфел и Пьотър Бечала.
Концертът е на 21 октомври в зала „България“.

Велин Манов

Подобни публикации