Странните игри на любовта

 Странните игри на любовта

„Игрите на Дания“ от Антон Холбан е роман за неразбираемите и странни игри на любовта. Игри, които често разкриват неподозирани черти от характера ни, изваждат на показ слабостите и страховете ни. Игри, които ни карат да искаме да се променим заради любимия човек или да се стремим да променим него.
Бедният писател и учител по френски език Санду се влюбва в много по-младата от него, богата и красива Дания. Но между тях се изправят множество препятствия – вярата (Дания е еврейка, а Санду – християнин), различният социален статус, възрастовата разлика и вижданията им за света. Дания е капризна, разглезена, свикнала да получава всичко, което поиска, и да не се замисля за последствията от действията си. Санду, от друга страна, е принуден да преглъща много огорчения и да се примирява с униженията, на които Дания го подлага, без дори да си дава сметка за това. Дали пламенните чувства между двама толкова различни души, произлизащи от различни светове, могат да устоят и да бъдат основата за стабилна връзка, или любовта им ще бъде кратка и изпепеляваща, оставяйки им за спомен само дълбоки рани. Част от действието се развива в българския град Балчик.
Антон Холбан е румънски писател, есеист и литературен критик.След раздялата на родителите си продължава образованието си във Фокшани и Букурещ, където завършва гимназия. Записва се във Филологическия факултет на Букурещкия университет със специалност „Френски език и литература“. Започва да пише докторат по литература във Франция, който продължава в Румъния, но не успява да го завърши. Между 1928 г. и 1932 г. е преподавател по френски език в гимназия в Галац. Сред най-популярните му романи са „Една напразна смърт“ и „Йоана“.
Преводач на „Игрите на Данияг“ е Дарина Фелонова. Издава „Изида“.

Велин Манов

Подобни публикации