Съвременна Украйна в „Зад гърба“

 Съвременна Украйна в „Зад гърба“

„Зад гърба“ на Гаска Шиян е драматичен роман за съвременна Украйна с нейните национални и морални проблеми, за дълга и патриотизма, за женската съдба в едно традиционно патриархално общество.
Докато приятелят на Марта Макс постъпва в украинската армия, за да се бие във войната в Източна Украйна, младата жена – опитна компютърна специалистка, която живее и мисли с термините на съвременните технологии (лъмбърсексуален, бохо, байкър, екофрик е най-малкото, на което читателят ще се натъкне), се опитва да се приспособи към новата ситуация, но трудно понася тежестта на социалния натиск и раздялата с Макс. До деня, в който заминава за Париж, където започва бурна връзка със Ксавие.
Гаска Шиян е известна украинска писателка, преводачка, блогър и фотограф. Завършила е класическа филология, притежава книжарница, ръководи курс по творческо писане. През 2014 година е публикуван дебютният ѝ роман, който носи заглавие Hunt, Doctor, Hunt! „Зад гърба“ е вторият неин роман, за който през 2019 година получава Наградата за литература на Европейския съюз. Творба, горещо приветствана от критиката и предизвикала полемики в читателските среди – отчасти заради натуралистичните сексуални сцени, но най-вече заради богоборческия си дух и бунтарското отношение спрямо семейни и социални ценности.
Преводач на „Зад гърба“ е Пенка Кънева. Издава „Колибри“.

Велин Манов

Подобни публикации