Творби на Марина Абрамович за първи път в България

 Творби на Марина Абрамович за първи път в България

Марина Абрамович

„Открадната красота“ (Dangerous Beauty) е изложба, съставена от жени художници. Произведенията на 31 творци, сред които са световно известните Марина Абрамович, Тамара де Лемпика, Габриела фон Хабсбург, Айдан Салахова, Хедър Бенет, Анжелика Кринцингер и други, както и творбите на 10 българки, ще могат да бъдат видени от бургарската публика Куратор е международният арт дилър Стефан Стоянов, който представлява известни творци между които са Шейха на Бахрейн Рашид ал Халифа, Айдан Салакова и Зураб Церетели.
„За първи път в България ще бъдат показани творби на световно известни автори като Марина Абрамович, Аайдан Салахова и Тамара Де Лемпика. Това са изключително провокативни творци, чиито произведения винаги фокусират обществения интерес. Гарантирам, че творбите на останалите участнички в експозицията ще са също толкова любопитни, още повече че това е изложба, в която българските творци също заемат централно място. Бургаската публика ще види произведенията на Боряна Петрова, Росица Гецова, Миряна Тодорова, Мариела Гемишева, Искра Благоева, Ния Пушкарова и др. – все талантливи млади автори, чието творчество заслужава да е в центъра на международното изкуство това лято. Причината отново да избера Бургас, за да покажа световното изкуство, е че скулптурите на Габриела фон Хабсбург, наследницата на последния австрийски император, които показахме пред бургаската публика миналата година, направиха истински фурор“, казва кураторът.
Чрез видео инсталации, снимки, скулптури, живописни платна експозицията ще покаже как жената творец може да манипулира и съблазнява, да се заиграва с обществените нагласи и да използва енергията на феминизма, за да постигне целите си. Жените -творци са спокойни и обрани, но грациозно и поетично захвърлят оковите като същевременно не позволяват битките им да бъдат премълчавани. Те творят главно чрез своето минало, за да покажат с лекота бъдещето и са благодарни за напредъка на феминизма, като с готовност актуализират неговата изразност.
Клетките и капаните са чести метафори в тези произведения и разкриват границите, усложненията и последиците от това да си жена в съвременното общество. Да, ограниченията в представите и вярванията, са още там – като сив стъклен похлупак. Всички художници обаче умело контролират обществените схващания, виртуозно композират предефиниране на нагласите чрез свои собствени сюжети и въпреки, че владеят силата да могат, не отхвърлят енергията на феминизма. Докато се стремят да бъдат, те винаги ще се оповават на това, че са жени.
Изложбата ще бъде от днес, 12 юли до 31 август в Културно-образователния център за съвременно изкуство и библиотека в Бургас.

Велин Манов

Подобни публикации