Творчески диалог между поколенията, събран в изложба

 Творчески диалог между поколенията, събран в изложба

Произведение на Текла Алексиева

Изложбата We Could Be Heroes представя творческия диалог между поколенията на художничките Текла Алексиева и Искра Благоева.
Над 30 години и много социални, исторически и поколенчески различия делят двете художнички. Затова съпоставянето на творчеството им звучи на пръв поглед фантастично и неочаквано, но именно фантастичното, което е отличително за работата и на двете авторки, ги прави интересни за паралелна интерпретация. Тази прилика, за която те самите дори не подозират, прави впечатление първо на друга художничка – Надежда Олег Ляхова, представителка на поколението между Текла и Искра, и кураторка на събитието.
Текла Алексиева оставя трайна следа в българската визуална култура с необикновените си илюстрации за „Библиотека Галактика“ и неподражаемия си фантастичен, наивно-романтичен и сюрреалистичен стил.
Искра Благоева от своя страна е ярко за българска нова живопис явление със своята прецизна, максимално обрана като изразни средства, но силно заредена със символни значения и напрежение илюстративност.
We Could Be Heroes е преди всичко женска изложба, в която две жени от различни поколения размишляват върху един от най-силните атрибути на мъжествеността – героичността. Тази колаборация е не само женска, но и феминистка, дръзка и в нея не присъства никакво колебание.
Изложбата включва живописната работа „Съдбата влачи човека“ (1987) и рисунки на Текла Алексиева, обединени от мотива за борбата и космоса. Двама космонавти са впили ръце един в друг, докато сякаш потъват в необятния мрак на космоса. Научна илюстрация от учебник, онагледяваща летателните тела в различните слоеве на земната атмосфера.
We Could Be Heroes ще бъде между 6 април и 5 май в Гьоте-институт.

Велин Манов

Подобни публикации