Теодор Ушев е начело на международното жури на София Филм Фест

 Теодор Ушев е начело на международното жури на София Филм Фест

Теодор Ушев ще бъде председател на международното жури, което ще оценява филмите от Международния конкурс за първи и втори филми и Конкурса за български късометражен филм на юбилейния 25-и София Филм Фест.
Членове на журито ще бъдат Светла Цоцоркова, Иля Хржановски, Саболч Хайду и Наташа Петрович.
Теодор Ушев (България, Канада) е мултимедиен артист, режисьор и графичен дизайнер.На кинофестивала той ще представи програма със свои анимационни и експериментални филми, сред които познатите на българските зрители „Сляпата Вайша“ и „Физика на тъгата“.
Светла Цоцоркова (България) е сценарист, режисьор и продуцент. Филмът ѝ „Жажда“ е номиниран за наградите на Европейската филмова академия през 2016 година, а Сестра“ през 2019 годинао получава Голямата награда в Котбус и Голямата награда в Скопие. „Сестра“ е победителят в Международният конкурс на 24-тия София Филм Фест.
Иля Хржановски (Русия) е режисьор. Филмът му „ДАУ. Наташа“ бе селектиран в основния конкурс на „Берлинале 2020“ и отличен със „Сребърна мечка“ за операторското майсторство. Той е посветен на живота на съветския физик и лауреат на Нобелова награда Лев Ландау (1908-1968) и представя в достоверна художествена форма тоталитарния режим в Съветския Съюз през Сталинските години и след тях. „ДАУ. Наташа“ е в програмата на 25-ия СФФ.
Саболч Хайду (Унгария) е актьор и режисьор. През 2000 година режисира своя първи пълнометражен филм „Sticky Matters“, който получава наградата за най-добър дебют в Унгария и специалната награда на журито на фестивала „Молодист“ в Киев. Големият пробив на Хайду е през 2006 в Кан с премиерата на третия му филм „White Palms“, който в Карлови Вари печели почетен диплом, както и четири награди на Унгарската филмова седмица.25-ият София Филм Фест ще представи най-новия филм на режисьора „Съкровищата на града“.
Наташа Петрович (Република Северна Македония) е актриса Започва филмовата си кариера с ролята на Деа в „Сенки“ на Милчо Манчевски през 2007 година. През 2009 получава главната роля на Самира в игралния дебют на Хуанита Уилсън „Като че ли не съм там“ Следват роли в „Стаята с пианото“ на Игор Иванов-Изи, „До дръжката“, режисиран от номинирания за Оскар Столе Попов, както и „Лазар“ на Светозар Ристовски. На СФФ тя ще участва във филма „Просто хора“ на режисьора Игор Иванов-Изи, копродукция с България, заснет миналата година.

Велин Манов

Подобни публикации