Тери Гилиъм и Кристи Пую с награди на София Филм Фест

 Тери Гилиъм и Кристи Пую с награди на София Филм Фест

Тери Гилиъм и Кристи Пую ще получат наградата „ФИПРЕССИ 96 Платиниум“ на 25-ия София Филм Фест. Двамата режисьори ще бъде удостоени със специалния приз на Международната федерация на филмовите критици. В продължение на шест години кинофорумът връчва специалната награда „ФИПРЕССИ 90 Платиниум“. Досега нейни носители са били Бела Тар, Горан Паскалевич, Илдико Енеди, Биле Аугуст и Агнешка Холанд.
Тери Гилиъм е уникално явление в киното – многостранен талант, бунтар, провокатор, всепризнат майстор на визуалния разказ, режисьор-епоха и една изключително важна част от творчески колектив „Монти Пайтън“, прочут в целия свят с неподражателните си филми и специфичното чувство за хумор.. В програмата на 25-тия София Филм Фест е включен шедьовърът „Бразилия“.
Кристи Пую е основоположник на румънската „нова вълна“ в киното. Той е познат на българските зрители с филмите си „Аврора“ и „Сиераневада“, представени на предишни издания на София Филм Фест. Тази година ще бъде прожектиран най-новият му филм „Имението“. Историята пресъздава философски дискусии от началото на ХХ век между петима аристократични герои, които прекарват коледните празници в отдалечено селско имение
Кристи Пую и Тери Гилиъм ще имат специални онлайн мастеркласове, които ще бъдат модерирани от водещи филмови критици и излъчени на сайтовете на ФИПРЕССИ и София Филм Фест.

Велин Манов

Подобни публикации