„Топлоцентрала“ представя дебютната си продукция

 „Топлоцентрала“ представя дебютната си продукция

Регионалният център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ представя първата собствена продукция – експерименталния танцов спектакъл In C.
Той е по едноименното музикално произведение на Тери Райли, пионер в минималистичното композиране, и хореография на Саша Валц, символ на прогресивния съвременен танц. Ще бъде изигран от 12 български танцьори, които през последните месеци работят по хореографията с Орландо Родригез от танцовата компания „Саша Валц & Гости“. Това са Ана Петкова, Василия Дребова, Виолета Витанова, Емилия Тончева, Жана Пенчева, Зорница Стоянова, Ивайло Димитров, Искра Иванова, Карина Илиева, Станислав Генадиев, Филип Миланов и Яница Атанасова.
Компанията, която възниква в Берлин през 90-те години на XX век и днес е определяна като една от най-важните танцови институции на града, дебютира у нас през ноември 2021 година.
In C е експериментален, постоянно развиващ се процес, който преосмисля работния подход на „Саша Валц & Гости“ и диалога между танца, музиката и пространството. Компанията проучва възможностите за гъвкава художествена продукция във времена на пандемия и художествен обмен отвъд националните граници. Партитурата на In C се състои от 53 музикални фигури и се чете като сценични указания за музиканти, в случая – танцьори.
In C ще бъде на 27 и 28 май.

Велин Манов

Подобни публикации