Тренинг за чувствителност

 Тренинг за чувствителност

Кадър от „Броене на думи“ на Кашя Фудаковски

„Тренинг за чувствителност“ e съпътстваща изложба, част от 25-ото Габровско биенале с куратор Олав Вестфален.
В нея Кашя Фудаковски показва „Броене на думи“, серия от кратки видеоклипове на живо, основани на хипотезите, че в бъдеще човешката реч ще бъде нормирана, за да се избегне екологична катастрофа. В маниера на комедията на високите идеи, разчитайки на старателно преследвана погрешна логика, тя разиграва различни сценарии на също толкова ужасяващи бъдещи събития в търсене на комедия. На Биеналето Фудаковски ще направи премиера на най-новия епизод от поредицата – стоп-моушън анимация за Габрово. В нея тя с обич пресъздава някои от най-любимите места в града: скулптурата на Рачо, ковача, Дома на хумора, както и някои котки без опашки.
Camp Solong е постоянно сътрудничество между Дафна Меймон и Итън Хейс-Чут. То се осъществява под формата на летни лагери, където участниците живеят заедно сред природата в минималистични, временни убежища и провеждат упражнения, чиято цел е да им помогне да се научат да казват „довиждане“. Инсталацията тук, Camp Solong: Lost Weight (2021), представя реликви от такива упражнения, както и видео с инструкции, в което Меймон и Хейс-Чут, в ролите си на Флъфи и Балу, съветниците в лагера, демонстрират как да изкопаеш дупка, която е различна от всяка дупка, която си копал преди. Изкопаването на дупка се превръща в упражнение за изкопаване на чувства, конфликти и всякакъв вид психологически баласт.
Лаура Пиентка е скулптор и керамик За изложбата в София тя е избрала ненатрапчива творба. На стената е залепена една- единствена дума –Oops, чийто букви са направени от гледжосана глина. Една от буквите очевидно се е плъзнала на пода, оставяйки след себе си петно. Balancing Act (2020) е едновременно детска шега и типографски шамар. Дотук всичко е миловидно. В един по-мрачен аспект, обаче, петното препраща към размазани изпражнения, едно сравнително често срещано явление от ранното детство, което се обвързва с аутизма или с емоционалното пренебрегване от страна на родителите, а в по-късна възраст е симптом на сериозно психическо заболяване. То дори напомня за „мръсните протести“ от 70-те години на ХХ век в Северна Ирландия, по време на които пленени членове на ИРА намазват килиите си в знак на протест срещу условията в затвора.
Публиката в София за първи път ще се срещне и с част от творчеството на Олав Вестфален чрез неговите карикатури. Това се случва много преди да го помолят да бъде художник-куратор на Биеналето. В Гьоте-институт Вестфален излага карикатурата (What our village needs now is a Biennial, 1999) заедно с още четири, които е публикувал в различни списания за изкуство през годините. В основата на творбите му е фантазията, че светът на изкуството има свои собствени смешни страници, където може да бъде осмиван подобаващо. Това, разбира се, не е точно така. Обикновено изкуството трябва да поддържа фасада на пълна сериозност, за да оправдае съществуването си.
„Тренинг за чувствителност“ ще бъде между 18 май и 17 юни в Гьоте-институт.

Велин Манов

Подобни публикации