Трима словашки режисьори представят новите си филми

 Трима словашки режисьори представят новите си филми

Кадър от филма „Боклуци“

Словашките режисьори Мартин Шулик, Рудолф Бирман и Мариана Ченгел-Солчанска пристигат в България, за да представят последните си филми на есенното издание на 25-ия София Филм Фест.
Копродукцията на Чехия и Словакия „Мъжът със заешките уши“ е най-новата творба на словашкия режисьор Мартин Шулик, който създава игрални, документални и късометражни филми повече от три десетилетия. Историята е за Йозеф – 60-годишен писател, който си мисли, че животът не може да го изненада с нищо.Но се оказва, че много по-младата му приятелка е бременна, най-добрият му приятел се опитва да се самоубие, а Мъжът със заешките уши – алтер его на Йозеф от едно от произведенията му, започва да се появява в ежедневието му.
Продуценти на „Мъжът със заешките уши“ са неговият режисьор Шулик и Рудолф Бирман, който заедно с Мариана Ченгел-Солчанска, е сценарист и режисьор на „Боклуци“. „Боклуци“ е политически трилър по мотиви от бестселъра на словашкия журналист и политически коментатор Арпад Золтеш. В него тийнейджърка съобщава в полицията, че в центъра за ресоциализация е принудена да прави секс и използва наркотици. Млад журналист е единствената ѝ надежда да разкаже истината. Той разнищва престъпните връзки между политиката, мафията, полицията, правосъдието и бизнеса. Сюжетът е изграден по данни за истинското убийство на словашкия журналист Ян Куцияк, разследвал корупцията във висшите ешелони на политиката, като авторите изрично подчертават, че творбата им не е документален филм.
Мартин Шулик, Рудолф Бирман и Мариана Ченгел-Солчанска ще представят филмите си „Мъжът със заешките уши“ и „Боклуци“ на 19 и 20 септември в Дома на киното.

Велин Манов

Подобни публикации