Три кинопрожекции от 30-те години на XX век

 Три кинопрожекции от 30-те години на XX век

Kuhle Wampe

В началото на декември месец Гьоте-институт България представя селекция от три черно-бели филма от периода на 30-те години и подема на германската киноиндустрия.
30-те години на XX век са особено време. Време на политическо, социално, идеологическо напражение. В изкуството от това десетилетие продължава да надделява основно темата за травмата от Първата световна война и последиците от нея. Берлин става новата културна столица на Европа, а киноиндустрията на Германия привлича хора от различни националности и събира всякакви странници в своите редици. Киното все още не е утвърдено пълнокръвно изкуство, но вече се е заявило. Редица артисти започват своите опити, други доразвиват своите артистични търсения.
През перспективата на три филма – всеки в отделен жанр, с отделна тема и режисьорски поглед – ще се опитаме да конструираме и разсъждаваме за обществените вълнения и сътресения от това време. Какво вдъхновява режисьорите след бурното и експресионистично десетилетие в киното от 20-те години? Кои теми намират място на екрана? Как еволюира киноезикът? Какви са техническите новости? Какво може да изрази този новия медиум?
Георг Вилхем Пабст вече има десет филма зад гърба си. Фриц Ланг е на върха на славата си и задълго ще остане с етикета „режисьора, направил най-скъпия филм в историята“ – Метрополис. А третият филм, с режисьор българина Златан Дудов, чества деветдесет години от своята премиера през 1932 година в Берлин. Освен че се смята за „първия пролетарски филм“ в Западна Европа, кинолентата привлича с името на един от сценаристите – Бертолт Брехт, поканен от Златан Дудов да се включи в проекта след няколкогодишно успешно театрално сътрудничество между двамата.
Перспективите, през които могат да се разглеждат трите подбрани филма, са много и различни. В крайна сметка те могат да се разбират и като частици от културната история, която ви каним да споделите с нас.
Филмите са Westfront 1918, М и Kuhle Wampe и ще бъдат прожектирани на 7, 10 и 11 декември в Дома на киното.

Велин Манов

Подобни публикации