Три филма се състезават за Наградата на публиката LUX

 Три филма се състезават за Наградата на публиката LUX

Традиционното партньорство между София Филм Фест, Наградата на публиката LUX на Европейския парламент и Европейската филмова академия и Бюрото на ЕП в София през 2022 година дава възможност за среща с три номинирани филма в София, Пловдив, Бургас и Варна, както и онлайн през март и април.
Зрителите заедно с членовете на Европейския парламент се приканват да гласуват онлайн. Филмът, който получи най-висока обща оценка от публиката и членовете на ЕП, ще стане победител за Наградата LUX на публиката. Победителят ще бъде обявен на церемонията по награждаването в Европейския парламент, която ще се проведе на 8 юни по време на пленарната сесия в Страсбург. Той ще бъде адаптиран за аудиторията с увредено зрение и слух и ще бъде популяризиран в страните от ЕС.
Номинираните филми са субтитрирани на 24-те официални езика на ЕС, а като част от Филмовите дни LUX през пролетта във всяка страна от ЕС се организират безплатни прожекции през периода на гледане и гласуване, като филмовите копия са произведени от Европейския парламент. Седмицата на публиката на наградата LUX през май ще включва едновременни прожекции на номинираните филми в множество градове в ЕС, последвани от сесия от въпроси и отговори с участието на представители от екипите на филмите.
„Бягство“ на датския режисьор Йонас Похер Расмусен вече влезе в историята като първият филм, номиниран за Оскар едновременно в три категории – най-добър пълнометражен анимационен филм, най-добър документален и международен филм! „Бягство“ разказва необикновена истинска история за уважаван преподавател, който решава да сключи брак с дългогодишния си приятел, но преди това трябва да разкрие травмиращи тайни, пазени повече от две десетилетия.
Австрийско-германската копродукция „Великата свобода“ на режисьора Себастиан Мейзе отвежда зрителите в следвоенна Германия, където освобождението от съюзниците не означава свобода за всички. Ханс многократно попада в затвора по параграф 175, който криминализира хомосексуалността. В три преплитащи се времеви линии, героят на Франц Роговски непрестанно се озовава в един и същ строго охраняван затвор за поредица от хомосексуални обвинения. Повтарящата се фигура във всяка историческа епоха – 1945, 1957 и 1968 е своеобразен печат на времето – Виктор (великолепният австрийски актьор Георг Фридрих) излежава доживотна присъда за убийство и в същото време е убеден хомофоб.
Quo Vadis, Аида? на Ясмила Збанич е съвместна продукция между 9 европейски държави. Разказът отвежда зрителите в Босна, през юли 1995 година при Аида, която е преводач на Силите за опазване на мира към ООН в малкия град Сребреница. Нейното семейство е сред хилядите жители, които търсят подслон в лагера на ООН в мига, в който сръбската армия превзема града. Няма място за всички. Аида с големи мъки успява да вкара двамата си сина и съпруга си. Той дори е изпратен на преговори с Младич. По всичко изглежда, че полковниците и войниците на ООН са безсилни пред агресията му – те са и объркани, и страхливи. Аида опитва да спаси синовете си.
Гласуването на зрителите е на https://luxaward.eu/en до 25 май.

Велин Манов

Подобни публикации