Трохи на хартия от Марий Росен

 Трохи на хартия от Марий Росен

Няколко години след излизането на първата стихосбирка „Каменните хвърчила“, режисьорът Марий Росен ще зарадва своите читатели с втората си поетична книга „Трохи на хартия“.
Играта на думи, парадокс и опростен изказ са основните изразни средства, с които си служи авторът. Или казано на неговия поетичен език „небрежно разпилени трохи от стихове и следи от птица, която ги следва“.
Марий Росен е добре познат на културната сцена в България. Разностранният му талант е респектиращ. Завършва театрална режисура в класа на Стоян Камбарев и Юлия Огнянова в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” през 2000 година. В биографията му присъстват проекти като режисьор, актьор и музикант. Сред създателите е на една от най-интересните независими групи на музикалната сцена Help Me Jones.
Режисьор е на спектаклите „Нещастните усилия на любовта“, „Лунни ангели”, „Жираф”, „Бели нощи”, „Сесил”, „О2”, „Пластилин”, „Хаос“, „Влиянието на гама лъчите върху лунните невени“, „Щастливият Бекет“ и „Бартълби“. Двигател и създател на пърформансите „Раждането на новото слънце” и „Бленуване”. Заедно с режисьора Валерия Вълчева работят над проектите „200 000 години”, „Дълбоко високо”, „Трагедия за Ромео и Жулиета” и „Хамлет”. Марий Росен участва като актьор в постановките „Дългият път на деня към нощта”, „Януари”, „Три сестри”, „Комедия от грешки”, „Битката”, „Пинокио забравено за деца”, „Радован ІІІ” и „Укротяване на опърничавата”. От 2021 година Марий Росен преподава в Театралния департамент на НБУ.
Представянето на „Трохи на хартия“ ще бъде на 20 и 21 март в книжарница One Book Bookstory в София в присъствието на автора.

Велин Манов

Подобни публикации