Тъмната страна на Луната

 Тъмната страна на Луната

Злодей или герой е Вернер фон Браун – създателят на ракетите „Фау-2“ и отговорникът за кацането на Луната? Носителят на „Пулицър“ Уейн Бидъл търси истината за една от най-противоречивите личности на XX век в „Тъмната страна на Луната“.
В провокативната биография „Тъмната страна на Луната“ носителят на „Пулицър“ Уейн Бидъл се опитва да проследи двете страни на живота и постиженията на един от най-известните и най-уважавани технически специалисти на епохата, разделил историците на противоположни течения – едните, приветстващи го в ролята му на първопроходник в ракетното дело, и другите, заклеймяващи го заради нацисткото му минало. За разлика от тях Уейн Бидъл се опитва детайлно да проследи пътя на немския инженер през първите тридесет и три години от живота му в Германия до пристигането му в Aмерика през 1945 година и изчистването на репутацията му от американските служби, включително чрез прикриване на случилото се в концлагера „Дора“ в Пенемюнде.
В книгата присъстват и първите опити с ракети във Ваймарска Германия, които по-късно са подпомогнати от почти неограниченото финансиране от страна на нацистката власт. Така те прераства в истинска наука на разрушението по време на Втората световна война, а дейността на фон Браун в служба на Третия райх по-късно почти чудодейно се пренася безпрепятствено и на американска земя. Читателят ще проследи как немският „ракетолог“ придобива статут на гений, проправил път на човечеството към космическите пътешествия.
Животът на Вернер фон Браун сумира в себе си историята на XX век – от руините на Първата световна война и надеждите за ново начало, през грандоманските мечтания на нацистката власт и глобалната трагедия на Втората световна война, та до последвалото противопоставяне между САЩ и СССР, което намира израз и в космическата надпревара.
Преводач на „Тъмната страна на Луната“ е Венцислав К. Венков. Издава „Сиела“.

Велин Манов

Подобни публикации