Тъмна гора на Лиу Цъсин

 Тъмна гора на Лиу Цъсин

„Тъмна гора“ на Лиу Цъсин e втора част от трилогията „Земното минало“, определяна от читатели и критици като научнофантастичен шедьовър с монументална визия.
Романът е история с множество пресечени сюжетни линии. Създава разностранна картина на общество, изправено пред заплаха. Трителната флотилия е на четири светлинни години от Слънчевата система. Войната с нашествениците предстои. Сянката ѝ вече разклаща ценностите на земната цивилизация. Започва игра на надлъгване между трителяни и земляни, между стеногледци и стенобойци. В крайна сметка съдбата на двете цивилизации попада в ръцете на неочаквани герои.
Китайският писател фантаст Лиу Цъсин започва да пише през осемдесетте години на миналия век, повлиян както от научната фантастика на Артър Кларк, така и от реализма на Лев Толстой. Рекордьор по получени награди „Галактика“, които отбелязват най-доброто в китайската фантастика, той придобива световна известност през 2015 година, когато става първият азиатски лауреат на „Хюго“, най-престижната награда за научнофантастична литература.
Преводач на „Тъмна гора“ е Стефан Русинов. Издава „Колибри“.

Велин Манов

Подобни публикации