Украинският свят на Мария Примаченко

 Украинският свят на Мария Примаченко

Снимки на 11 творби на известната украинска народна художничка Мария Примаченко ще бъдат изложени в „Украинският свят на Мария Примаченко“.
Името на художничката се появява в медиите още в първите дни на агресията срещу Украйна, когато на 27 февруари в резултат на руска атака е опожарен Историческият и етнографски музей в Иванкив, в чиято колекция има 25 нейни творби.
Мария Примаченко (1908-1997) е представителка на наивистичното изкуство, която рисува, бродира и рисува върху керамика. Тя е една от най-изтъкнатите украински художнички на XX век. Вдъхновява се от родното си село и неговата природа. Примаченко прекарва целия си живот в село Болотна в Киевска област, в непосредствена близост до Иванкив, където се намира музеят с нейните творби.
Творчеството на Мария Примаченко е необикновено явление в украинското съвременно изкуство. То може да се разглежда като обобщение на богатия опит на творческите търсения на много безименни народни творци. Художничката преосмисля художественото си наследство, създава свой собствен свят от образи и символи и има свой собствен поглед върху традицията.
„Украинският свят на Мария Примаченко“ ще бъде на 16 май в Полския институт в София със свободен вход.

Велин Манов

Подобни публикации