Ученичка на Райна Кабаиванска с място в Ла Скала

 Ученичка на Райна Кабаиванска с място в Ла Скала

Александрина Михайлова, сопрано на 23 години от Школата на Райна Кабаиванска, се пребори в три тура с 430 кандидати за място сред победителите в конкурса за млади оперни певци на „Ла Скала“ в Милано.
Жури, оглавявано от директора на оперния театър Доминик Мейер, избра десет млади дарования, които да се обучават в Академия „Ла Скала“ през следващите 2 години. Този конкурс през 1960 година печели и самата Райна Кабаиванска, откъдето започва нейната дълга и блестяща световна кариера.
Първата среща на Александрина с Райна Кабаиванска е през 2016 година. Тогава осемнадесетгодишната ученичка от Шумен пристига в столицата на прослушване за XVI Международен майсторски клас на Кабаиванска, организиран от Нов български университет. Безспорните вокални качества на Александрина ѝ печелят място в класа. Завършва го успешно, участва в Гала концерта на лауреатите в Софийската опера. Получава стипендия, с която да завърши средното си образование и да научи италиански език. Следват четири години, съчетаващи участия в майсторските класове в НБУ и работа с Райна Кабаиванска в Музикалния институт „Веки – Тонели“ в Модена. Успоредно с обучението си в Италия, Александрина печели награди от конкурсите „Гена Димитрова“ в Плевен и Premio Etta e Paolo Limiti в Милано.

Велин Манов

Подобни публикации