„Фестивалът на розовия домат“ е на финал

 „Фестивалът на розовия домат“ е на финал

„Фестивалът на розовия домат“ е сред най-добрите комуникационни кампании в света и достигна до финал на годишните награди на Международната асоциация за връзки с обществеността (IPRA) – Golden World Awards (GWA).
„Фестивалът на розовия домат“ се фокусира върху важността от съхраняването и предаването на българските автентични продукти на бъдещите поколения. Кампанията акцентира върху историята, значението, проблемите около отглеждането, както и как се вписва в съвременната кулинария един от любимите за много българи продукти още от 19 век насам – българският розов домат. Признанието за кампанията на световния форум e в категория „Ангажираност на общността“.
Годишните награди Golden World Awards (GWA) се организират от Международната асоциация за връзки с обществеността (IPRA) и са сред най-престижните награди в глобалната PR сфера. Официалната церемония по награждаването тази година ще се проведе на специална гала вечеря в Токио, Япония.
Като един от символите на автентичните български продукти, и част от националното ни кулинарно наследство, розовият домат бе изведен на преден план в кампанията, като в нейния ход, организторите разказват за историята на емблематичния български розов домат в частност традиционните български сортове – Биволско сърце, Розова магия, Розово сърце.
По време на кампанията се организира специално събитие, на което запчона засаждането на 50 дка розови домати в българското село Лепица. В следващата фаза на кампанията бе организиран кулинарен конкурс за хоби-готвачи, които представиха своя модерен прочит на традиционно българско ястие. Победителят, оценен от известни шеф-готвачи и кулинарни блогъри у нас, получи възможността ястието му да бъде част от менюто на популярен софийски ресторант.
Фестивалът , се проведе при засилен интерес от страна на производители и потребители. Фермерският базар, проведен пред МЕТРО София 1, бе посетен от над 4000 човека, а цялата предлагана стока (розови домати, смилянски фасул и млечни продукти) бе разпродадена. В заключителната част на кампанията „Фестивал на розовия домат“ органзторите реализираха проект за „космическа“ крем супа. Съвместно с Института по криобиология и хранителни технологии бе разработена специална рецепта за крем супа от розови домати с мус от краве сирене. За нейното приготвяне бяха използвани родни селскостопански продукти, част от асортимента на МЕТРО. Автор на рецептата бе Веселин Дойков от МЕТРО Академия, а със съдействието на технолозите от Института рецептата беше изпратена към Европейската космическа агенция с надеждата да стане част от менюто на космонавтите.

Велин Манов

Подобни публикации