Фестивал и академия Алегра вече в София

 Фестивал и академия Алегра вече в София

След седем издания на музикалната сцена в Русе фондация Алегра взе решение да се потърсят нови хоризонти за развитието на фестивала, премествайки го в София.
Фестивалът и академия Алегра е модерен международен форум, фокусиран върху професионалното израстване на млади музиканти, отглеждането и възпитаването на млада публика и предоставянето на културен продукт с висока художествена стойност, обусловен от класата и реномето на поканените артисти.
В осмото си издание академията в рамките на фестивала ще предложи 10 майсторски класа по цигулка, виола, виолончело и оркестрово дирижиране, водени от световно признати имена като проф. Борис Гарлицки, проф. Себастиан Хаман, проф. Сергей Малов и Григори Асс, проф. Вилфрид Щреле, проф. Нимрод Гуез, проф. Ласло Феньо, Кирил Злотников, проф. Йоханес Шлефли и проф. Никола̀ Паске.
На откриващия концерт, инструменталистът Сергей Малов ще изпълни заедно с Фестивалния оркестър Алегра Концерт №3 на Камий Сен-Санс. В програмата са още увертюра към приказната опера „Оберон“ от Карл Мария фон Вебер и пъстрата сюита „Пулчинела“ на Джовани Перголези/Игор Стравински. Диригент ще бъде Никола Паске.
Рециталът на виолончелиста Боби Костадинов и пианистката Виктория Василенко е с програма, включваща произведения от Франц Шуберт, Лудвиг ван Бетовен, Николо Паганини, Жером Дюкро, Григораш Динику/Яша Хайфец.
За ценителите на камерната музика Сергей Малов и Грегори Асс – цигулка, Нимрод Гуез, виола, Ласло Феньо, виолончело и Петър Найденов, контрабас ще изпълнят Струнен квартет №1 на Бедржих Сметана и Струнен квинтет №2 на Антонин Дворжак.
В рамките на тазгодишното издание ще бъде представено новото достижение на фестивала – Международния младежки оркестър The New Generation. Той ще музицира под менторството на Грегори Асс, Заедно със солиста Людмил Ангелов музикантите ще предложат на публиката Концерт за пиано No 21, C Dur от Волфганг Амадеус Моцарт, както и Серенада за струнен оркестър от Пьотр Чайковски.
Ссцената ще срещне и цигуларя проф. Борис Гарлицки, Шаоминг Уанг, Вилфрид Щреле, проф. Нимрод Гуез, челиста Кирил Злотников, Атанас Кръстев, Лора Маркова и Полин ван дер Рест в изпълнението на два шедьовъра на ранния романтизъм – Струнен октет от Феликс Менделсон-Бартолди и Струнен квинтет C Dur от Франц Шуберт.
Фестивалният оркестър Алегра заедно Ласло Феньо ще представят Вариации по тема „Рококо“, Oп.33 на Пьотр Чайковски под прецизната палка на Йоханес Шлефли. В програмата са включени още Увертюрата към операта „Силата на съдбата“ на Джузепе Верди и балетната сюита „Жар–птица“ на Игор Стравински.
Алегра ще бъде между 15 и 22 юли.

Велин Манов

Подобни публикации