Филми в памет на Мишел Пиколи и Шон Конъри на Киномания

 Филми в памет на Мишел Пиколи и Шон Конъри на Киномания

Кадър от филма „Голямото плюскане“

През 2020 г. светът на киното се прости със забележителните актьори Мишел Пиколи и Шон Конъри. Киномания ги почита и ще покаже няколко знакови филма с тяхно участие.
Филмите с Мишел Пиколи са шест и са акцент във Фестивала на френския филм, част от Киномания. „Голямото плюскане“ е гротестка на консуматорското общество и разказва за четирима приятели, които преяждат до смърт. В „Една странна афера“ Пиколи е в ролята на тираничен и натрапчив шеф. Филмът показва атмосферата на безпокойство, която обгръща млад мъж, заслепен от аурата на своя привидно симпатичен, но безскрупулен бос. Мишел Пиколи е попаднал в екзистенциален и политически лабиринт в.„Имаме папа“. В „Мислех, че го познавам“ френският актьор се превъплъщава в образа на на ченге, обсебено от идеята да залови банда крадци на местопрестъплението до степен, че им залага капан с помощта на проститутка. „Скок в празнотата“ е история за брат и сестра, които живеят заедно. В нея сложното устройство на човешките създания е породено от неизказаното и непоказаното.. В „Темрок“ Пиколи играе работник, живеещ под влиянието на майка си, претърпява психически срив, който го връща към първичните животински импулси.
Шон Конъри участва в приключенския „Мъжът, който искаше да бъде крал“, е адаптация на едноименния разказ на Ръдиард Киплинг. На Шон Конъри партнират Майкъл Кейн, Кристофър Плъмър и Саийд Джафри. Пародията е за двама британски войници, които решават да се представят като кралете на Кафиристан и наследници на Александър Македонски, а местното население ги приема за полубожества.
Датите на прожекциите ще бъдат в зависимост от противоепидемични мерки.

Велин Манов

Подобни публикации