Филми с българско участие на престижни фестивали

 Филми с българско участие на престижни фестивали

Кадър от филма „Мъже на делата“

Два филма с българско участие ще имат своите премиери на започващите през следващия месец престижни международни филмови фестивали в Сараево и Венеция.
„Мъже на делата“ (Men of Deeds) е селектиран в основния конкурс на най-значимия филмов фестивал на балканите в Сараево. Той е копродукция между Румъния и България. Сценаристи са Раду Романюц и Оана Тудор, а режисьор Пол Негоеску. В екипа на филма от българска страна участват художникът Ванина Гелева, художникът по костюмите Елена Стоянова, звукорежисьорът Иван Андреев, художник-гримьорите Бистра Кечиджиева и Росица Герасимова и част от операторската и звукорежисьорската група.
Филмът разказва историята на Илие – мъж в края на 30-те, който се радва на лесен живот като провинциален полицай. В селото се развиват поредица странни прояви на насилие, при които липсата на реакция у Илие го прави съучастник в убийство. Атмосферата става все по-напрегната и в крайна сметка го принуждава да пристъпи към крайни решения.
Филмът „На север“ (To the North) ще има своята премиера на престижния „А“ клас фестивал във Венеция, където е селектиран в конкурсната програма „Оризонти“. Филмът е копродукция между Румъния, Франция, Гърция, Чехия и България.
Той е пълнометражен дебют на сценариста и режисьор Михай Минчан, а в главните роли се изявяват филипинците Солиман Круз и Барт Гуингона, румънецът Николай Бекер и българинът Димитър Василев. Фотограф на продукцията е един от най-талантливите български фотографи Яна Лозева. Цялата операторска група на филма също е съставена от български кино професионалисти. Оператор е румънецът Джордже Чипер-Лилемарк („Не ме докосвай“ – „Златна мечка“, Берлин 2018, „Imaculat“ – „Награда за най-добър дебют, Венеция 2021), а звуковият дизайн е дело на носителят на „Оскар“ за работата си в „Без звуци в живота“ (Sound of Metal) Николас Бекер.
Филмът разказва за религиозен филипински моряк, работещ на борда на трансатлантически кораб, който открива нелегален румънски пасажер. Окуражен от Библията, която нарушителят носи със себе си, морякът се впуска в опасно начинание, в което забърква своя екипаж, своята вяра в Бог и живота на един невинен невинен човек.

Велин Манов

Подобни публикации