Прожекции на филми за жертвите на холокоста

 Прожекции на филми за жертвите на холокоста

Кадър от филма „Акушерката“

27 януари е международният ден в памет на жертвите на холокоста. Обявен е от Общото събрание на ООН. В него се почита паметта на евреите, избити по време на Втората световна война от нацистка Германия. ООН апелира този период да бъде за всички хора предупреждение за предотвратяване на омразата, расизма и предубежденията. Основните събития в памет на жертвите на холокоста се провеждат на територията на мемориала Аушвиц-Биркенау.
Две прожекции в София ще отбележат този ден.
Във „Варшава: разделен град“ на режисьора Ерик Беднарски е показано създаването на Варшавското гето. Филмът хвърля нова светлина върху трагичните времена на разделение, разрушения и масови убийства чрез неизвестни до момента кадри, заснети с любителска 8-милиметрова камера и свидетелства на оцелелите.
„Акушерката“ на Мария Стахурска е за Станислава Лешчинска. През 1943 година тя е арестувана от гестапо за оказване на помощ на затворените в гетото на Лодз евреи и заедно с трите си деца е изпратена в концлагера Аушвиц-Биркенау. В него преминава през ужасно житейско изпитание. Става акушерка и в нечовешки условия, на границата на издръжливостта, приема 3000 раждания, без да изгуби нито едно новородено.
Прожекциите ще бъдат на 24 и 25 януари в Полския институт в София със свободен вход.

Велин Манов

Подобни публикации