Филм за Петя Дубарова с премиера на София Филм Фест

 Филм за Петя Дубарова с премиера на София Филм Фест

Дебютните филми на режисьорите Александър Косев „Петя на моята Петя“ и Павел Веснаков „Уроци по немски“ ще участват в международния конкурс на кинофестивала.
„Петя на моята Петя“ носи заглавието на разказа на рано отишлата си от нашия свят поетеса Петя Дубарова. Режисьор е Александър Косев, сценаристи са Нели Димитрова и Валентина Ангелова, които повдигат завесата на миналото, за да представят на съвременните млади хора Петя Дубарова и нейния талант. Филмът свързва бъдещето с миналото. Историята е изградена върху връзките и паралелите между две тийнейджърки от различно време: Петя Дубарова и Петя Монова. Едната е дръзка и модерна, а другата – както е представена във филма – мъдра и митична. „Петя на моята Петя“ задава въпроси, а съвременната Петя от филма трябва да открие своите отговори, поставена в ситуация между живота и смъртта – дали да избере живота или да последва любимата си поетеса Петя Дубарова. Режисьор е Александър Косев, а в ролите влизат Алиса Атанасова, Александра Костова, Алена Вергова, Юлиян Вергов, Ясен Атанасов, Албена Павлова и Васил Банов
Първа среща с българските зрители ще има и пълнометражният дебют на Павел Веснаков „Уроци по немски“ Филмът получи международно признание в края на 2020 година, когато на световната му премиера на кинофестивала в Кайро изпълнителят на главната роля Юлиан Вергов получи наградата за най-добър актьор. Павел Веснаков се утвърди като един от най-талантливите млади български режисьори, които приемат различни предизвикателства и обичат да експериментират, като преследват мечтата си да правят кино. „Уроци по немски“ разказва за два дни от живота на мъж на средна възраст, загубил своята идентичност и решил да емигрира от България. Той се опитва отчаяно да възстанови отношенията си с всички свои любими хора само ден преди да отпътува. Освен Юлиан Вергов, във филма участват още Васил Банов, Елена Телбис, Стефка Янорова, Герасим Георгиев-Геро, Меглена Караламбова и Иван Налбантов.

София Филм Фест е от 11 до 31 март.

Велин Манов

Подобни публикации