Фотографска изложба на Яна Лозева

 Фотографска изложба на Яна Лозева

Фотографската работа на Яна Лозева е последователно и внимателно към детайлите създаване на визуални поеми.
Настоящата ѝ самостоятелна изложба „Басейн Рай“ се появява първо под формата на книга с образи, заснети в продължение на няколко години. Всички те принадлежат към едно място, познато на авторката още от детството ѝ. Важна обаче е не неговата конкретна география, нито биографичната му значимост. За Яна Лозева това място е остров на времето, късче (басейн) рай, в който отделните мигове се оглеждат във вечността.
Фотографиите са свързани със съзерцание и наслада от моментите и детайлите на обикновения живот. Те оформят разказ за детството и детето, който всеки може да припознае като част от своя живот. Миговете на безгрижност и игри са моменти, в които се оглежда вечността с чистите си райски очи. Тази идея на авторката е нишка, която преминава през цялата изложба, като около нея се развиват различни кратки поетични истории.
Яна Лозева е фотограф на свободна практика. Работи най-вече в областта на портрета и личната документалистика. Сред самостоятелните ѝ изложби в България са: „Терминал“ – СКЛАД, Пловдив „Ела при мен“, UniCredit Studio, фестивал „Фотофабрика“ (2018), „Адата I“, галерия „Ластици“, Пловдив (2015) и „Пряка светлина“, галерия „Ластици“, София (2013).
„Басейн Рай“ ще бъде между 20 април и 19 май в в галерия „Васка Емануилова“.

Велин Манов

Подобни публикации