Фотони в цвят

 Фотони в цвят

„Сила“ на Силвана Тодорова

Изложбата „Фотони в цвят“ е симбиоза между два свята за стремеж, за спокойствие и уют с нотки на мистерия от паралелна реалност. В нея са подредени живописните платна на Силвана Тодорова и светлинни инсталации на Иво Тодоров. Тя е магистър по бизнес администрация, а той е завършил техническия университет, но и двамата смятат, че всичко около нас е математика и фотони в цвят. В експозицията мъжът е общото, а жената е частното и там някъде се извършва онзи енергиен обмен между хората.
Светлинните инсталации са необичайни, овладени от минали времена. Събирателен образ на изчезнали светове. Днес те ни напомнят за фотоните, които са се родили преди милиони години и отражението на цветовете по пътя до нас. „Повече от 30 години съм ценител и колекционер на стари вещи, и за мен е истинска магия възможността да вдъхвам нов живот, там където е изгаснал. Това за мен не са обикновени лампи, това са истински арт светлинни инсталации, които носят мистиката от непреходността на времето“, казва Иво Тодоров.
Живописните обекти са конкретика в абстрактната алюзия, ухание на щастие, понякога на още по-голямо щастие и винаги усещане за вълшебство. За Силвана Тодорова рисуването е вдъхновяващо, сред цветове, ухания и усещания. „Винаги е тайнствено и омайно. Така ми се иска да го споделя, да заразя с желанието за изящество и чистота, да съм събудена за красота, да се чувствам разпиляна върху земята“, коментира тя и допълва, че „рисува, за да запази спомените си за това, което вижда и чувства.“ Картините на Силвана Тодорова, които ще бъдат показани в галерия Сердика са различни по големина платна и са изпълнени с техниката акрилна живопис.
„Фотони в цвят“ ще бъде между 26 май и 17 юни в галерия „Сердика“.

Велин Манов

Подобни публикации