Цветана Манева с „Аскеер“ за цялостен принос

 Цветана Манева с „Аскеер“ за цялостен принос

Тази година наградата „Аскеер“ за цялостен принос към родното театрално изкуство ще бъде връчена на Цветана Манева.
„Има една мисъл, която ми минава през главата – дали всичко това се е случило с мен. Аз съм човек, който не обича да се връща назад, но всички по-големи събития в живота ми са допринесли за това, искам – не искам, да се върнем назад. Имала съм много щастлив, живот чисто творчески и работно“, коментира актрисата.
Цветана Манева е родена на 30 януари 1944 година. Завършва ВИТИЗ в класа на професор Моис Бениеш през 1966 година. Изпълнява множество роли в театъра под режисурата на Любен Гройс, Леон Даниел, Младен Киселов, Крикор Азарян, Възкресия Вихърова, Галин Стоев, Христо Христов, Панталей Панталеев, Борислав Чакринов, Маргарита Младенова, Иван Добчев и други. Като почетен професор в Нов български университет възпита няколко поколения млади театрали, а повече от 25 години е директор на Международния театрален фестивал „Варненско лято“. Цветана Манева е от изключителните присъствия в българския театър, защото владее достойно емоциите си. Актриса с талант и позиция. Последователна. И категорична. Особено, когато носи отговорност за другите. В живота е лаконична за успехите и наградите, за обичта на публиката, която я следва вече 50 години.
31-ото издание на престижните театрални отличия у нас ще се проведе на 24 май в театър „Българска армия“. Номинациите във всички категории ще бъдат обявени на 9 май. Наградите „Аскеер“ са най-старите театрални награди в България с 29-годишна история. Те се дават на основата на професионален и естетически избор на хора, правещи театър, които оценяват различни аспекти от работата на колегите си през изминалата година. Статуетка на воин с падаща каска, която се връчва на победителите, е дело на българския скулптор и сценограф Георги Чапкънов-Чапа.

Велин Манов

Подобни публикации