Червеният терор без маска

 Червеният терор без маска

Три десетилетия след краха на комунистическия режим в България на пазара се появява мащабното издание „Червеният терор без маска“.
То съдържа както разтърсващия мемоар „Две смърти няма, а без една не може“ на Стефан Богданов – бивш комунистически функционер, превърнал се в жертва на режима, така и допълнителни текстове на сина му Петър Богданов и изследователя Христо Христов.
Обстойното изследване не само не позволява да падне завесата пред престъпленията, извършени над българския народ от Българската комунистическа партия и Държавна сигурност, но и разкрива механизма на държавния тероризъм в периода 1944–1989 година през погледа на човек, преживял по време на комунистическия режим удивителна метаморфоза: от фанатизиран комунист и съветски агент, през член на престъпния апарат на ДС, а след това „враг с партиен билет“, измъчван и осъден като политически затворник от собствената му партия, до инакомислещ и противник на режима.
През призмата на личната семейна драма и спомените „Две смърти няма, а без една не може“ са разкрити нелегалната дейност на съветското военно разузнаване в България преди 9 септември 1944 година и целите и задачите на агентурната мрежа, която Богданов създава по указания на руснаците; репресивният характер на диктатурата на БКП след Деветосептемврийския преврат; зависимостта на комунистическата партия от Кремъл при съветизацията на страната; пълната подчиненост на ръководството на МВР–ДС на Берия и съветските сътрудници на НКВД; поръчковите съдебни процеси, чрез които комунистическият режим се разправя с политическата опозиция и с различни противници в обществото като пасторите на евангелистката църква и други; зловещите нечовешки и садистични методи за изтезания, използвани от ДС за изтръгване на показания от „враговете“ на партията, включително и партийни членове, по време на водените срещу тях следствия.
Написани в различни периоди, тези спомени са потвърждение от първа ръка за терора и насилието, чрез които БКП е управлявала България.
Настоящото издание съдържа и множество редакторски бележки, дело на изследователя Христо Христов, а също и свидетелствата за преживяното от Петър Богданов, който през 1973 година става политически емигрант, след като бяга от ГДР в Западен Берлин. Те не само разкриват истинската трагедия на семейство с фанатизирани комунистически родители, но и пораженията, които нанася репресията на всички негови членове.
„Червеният терор без маска“ се издава от „Сиела“.

Велин Манов

Подобни публикации