Читалище на открито

 Читалище на открито

Народно читалище „Васил Левски 1928“ организира фестивал за деца за първи път.
В двора на 199 ОУ „Св. Апостол Йоан Богослов“ и в парк „Герена“ ще бъдат представени дейностите на читалището по забавен и интерактивен начин. Родителите и децата ще могат да се запознаят с преподавателите в различните школи и да видят изпълнения на децата от тях. Читалището е основоположник на идеята за „Изкуство и култура за цялото семейство“, с акцент повече прояви на открито и закрито. Това е в пълен синхрон с културната стратегия на София за децентрализация на културния живот от центъра към периферните райони, какъвто е и район „Подуяне“.
„Благодарим за подкрепата на НФК, които ни гласуваха доверие за това събитие. Ще успеем да покажем дейностите на читалището, а децата ще имат възможност да се срещнат с преподаватели като примабалерината Веса Тонова, Емилия Желева артист-балетист в НФА „Филип Кутев“, Любомир Желев – солист инструменталист в НФА „Филип Кутев“, Дима Труфкин от оркестър „Шевица“ и други“, сподели Борис Самаринов, секретар на НЧ „Васил Левски“.
Програмата на фестивала за ще бъде разделена в два блока. Сутрешният блок ще представлява „Творческо пътешествие“. В него ще участват до 50 деца разделени в групи по 5. Всяко дете ще получи карта и ще трябва да обиколи всички 16 точки разпределени в двора на училището или парка. На всяка точка ще има преподавател от читалището, който ще представи дейността с която се занимава по интересен и интерактивен начин – танцово изкуство, музикален инструмен и други. След представянето децата получават лепенка, която залепват на картата си и продължават към следващата точка. Групите ще бъдат напътствани от скаутите от Национална скаутска организация на България. Накрая децата ще минат и през точките, организирани от партньорите на фестивала.
В следобедния блок ще включва представяне на Национална скаутска организация на България с различни игри и дейности с деца и концерт на НЧ „Васил Левски 1928“.
„Читалище на открито“ ще се проведе на 19 и 26 юни.

Велин Манов

Подобни публикации