„Чия е вината?“ на София Толстая

 „Чия е вината?“ на София Толстая

„Чия е вината?“ на София Толстая е отговорът на съпругата на Лев Толстой на неговата новела „Кройцерова соната“.
С произведението си Толстой успява да разбуни обществото, като прокарва тезата, че всяка женитба води към нравствената гибел на съпрузите, за което жените са дори по-виновни от мъжете. София Толстая възприема драматично появата на тази творба, защото там Лев Николаевич не само обвинява жените във всички земни грехове, но и разкрива отблъскващи моменти от собствения си семеен живот. След дълги терзания тя решава да разкаже доста сходна история, само че видяна през очите на жената.
Младата Ана е момиче с идеалистична представа за света и силен стремеж към духовно развитие.Тя се омъжва по любов за стария приятел на семейството княз Прозорски. Князът е богат, появяват се здрави и хубави деца, но огорченията и неудовлетворението на съпругата се трупат, а ревността на съпруга расте и стига до крайност.
Когато написва своята повест, София Андреевна Толстая дори не прави опит да я публикува. Тя ясно съзнава, че нейната творба разкрива прекалено много от семейния живот на обожавания в цяла Русия писател, и е достатъчно умна, за да не се съизмерва по талант с великия си съпруг. Трябвало е да минат повече от сто години, докато този текст бъде публикуван.
Преводач на „Чия е вината?“ е Ася Григорова. Издава „Колибри“.

Велин Манов

Подобни публикации