„Шамаросване“ е роман за обсебването от порното

 „Шамаросване“ е роман за обсебването от порното

Скандалният роман „Шамаросване“ на популярния млад черногорски писател Стефан Бошкович болезнено дълбае в раните на модерния човек.
Той се занимава с теми, които макар и популярни, продължават да бъдат табу. „Шамаросване“ е откровен роман за обсебването от порното. На пръв поглед за някои читатели книгата на Стефан Бошкович може да изглежда цинична заради стила на писателя, сродяващ го по някакъв начин с Фредерик Бегбеде и Сергей Минаев. Това обаче не е самоцелно. „Шамаросване“ е модерната градска проза на Подгорица, разказваща за проблемите на модерния човек.
Интернет бе създаден да свързва хората в една глобална виртуална връзка. Но се случи обратното – той ни отчужди. Изгубихме способността си да общуваме истински, да чувстваме, да се вълнуваме, да обичаме. Такъв е случаят с Максим, главния герой на романа. Университетски преподавател и неуспял киносценарист, той пише еротични разкази за украинско порно списание. Изживява се като плейбой, но всъщност е самотен млад мъж, пристрастен към порното и възприемащ реалността според шаблоните, героите и сюжетите в порно филмите. Това разрушава отношенията му с другите хора, включително приятели, интимни партньори и близки. Човек не е могъл да бъде отстранен от лицето на тази планета от комети и черни дупки, но определено може да бъде съсипан от вътрешния си свят и терзания. „Шaмаросване“ остро прониква в този интимен свят.
С провокативния си и откровен стил Стефан Бошкович създава актуална градска проза, която печели читателите. Книгите му получават престижни национални и международни литературни награди. „Шамаросване“ печели конкурса за най-добър роман в Черна гора през 2014 година, а „Министър“ донася на писателя Европейската награда за литература през 2020 година.
Преводач на „Шамаросване“ е Таня Попова. Издава „Персей“.

Велин Манов

Подобни публикации