Юлиан Вебер открива фестивала „Антистатик“

 Юлиан Вебер открива фестивала „Антистатик“

Германският хореограф Юлиан Вебер открива 15-ото издание на Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“. Той ще представи премиерно за България „Дуети с абстракции“ на 9 май в Националната галерия „Квадрат 500“.
Проектът, стартирал през 2021 година, не следва класическата драматургия с наратив, начало и край, а пресъздава откривателско пътешествие, в което на фокус са физическото, соматичното и сетивното изследване на концепцията за абстракцията във визуалните изкуства. Дуетите, които ще видим в София, са с избрани творби от представителната колекция на „Квадрат 500“. Там, заедно с музикантката Ику-Йохана Одерски, Вебер ще „танцува“ с картините „Стъклената кана” на художника и скулптор Иван Ненов, „Прозорец” на живописеца Найден Петков, както и с кинетичната скулптура „Каприз” на визуалната артистка Лин Емери.
На 10 май в „Топлоцентрала“ хореографката Зуфит Симон ще представи „Странни чужди тела”. Изпълнителката е вдъхновена от текста на френския философ Жан-Люк Нанси, „58 индекса за тялото“, наподобяващ философски списък от концепции и кратки, понякога противоречащи си, бележки относно човешкото тяло. На сцената, три тела с много различна физика, се впускат в изследване върху движението на тялото, за да докажат, че то винаги трябва да се мисли във връзка с други тела. След представлението ще има разговор с екипа, модериран от философа Боян Манчев.
Участието на Юлиан Вебер продължава и на 15 май в Национална галерия „Квадрат 500“, когато ще бъде представен резултатът от двуседмичната му хореографска лаборатория с български артисти – Moving in Squares. Амбициозното начинание има за цел да осъществи една от най-популярните световни практики в български контекст – танц в музей. Зрителите ще могат да присъстват на пет новосъздадени „дуета“ между артист и произведение на изкуството. По време събитието Виолета Витанова ще взаимодейства с „Пейзаж с фетиш“ на Динко Стоев, Станислав Генадиев – с „Площадна“ на Петър Дочев, Зорница Стоянова – с „Портрет в червено“ на Десислава Минчева, Галина Борисова – с „Kомпозиция женска фигура“ на Николай Абрашев, а Войн де Войн – с „Човекът с вестник“ на Ренато Гутузо.
Програмата на 15-ото издание на фестивала се състои от седем международни и 13 български продукции, танцова лаборатория, диджей партита и други.
„Антистатик“ е между 9 и 19 май.

Велин Манов

Подобни публикации