Юлиан Рахлин води Софийската филхармония за първи концерт през 2022 година

 Юлиан Рахлин води Софийската филхармония за първи концерт през 2022 година

Един от най-вълнуващите и ценени музиканти на нашето време застава на диригентския пулт за първия концерт на Софийската филхармония за 2022 година.
Юлиан Рахлин ще поведе оркестъра с впечатляваща програма, която включва рядко изпълняваните Симфония №104 „Лондонска“ от Йозеф Хайдн и „Годишните времена“ от Александър Глазунов. Това са две бижута на класическата музика.
104-тата симфония на Хайдн, която завършва не само 12-те Лондонски симфонии, но и цялото симфонично творчество на Хайдн, въплъщава най-добрите черти на неговия късен стил. Написана е в четири части, основани на контрастно редуване на темпата, и е изпълнена с радостта от битието и мотиви от разнообразни фолклорни източници – песенни и танцувални.
Стилът на Глазунов обединява най-добрите традиции на руската музика – епична сила и жива емоционална изразителност, бляскава оркестрация и дълбочина на симфоничното развитие. А балетната му музика продължава традицията на „симфоничните балети“ на Чайковски. Едноактният балет „Годишните времена“ („Сезоните“) е композиран през 1899 г. и завършен през 1900 г. година по поръчка на директора на императорските театри Иван Александрович Всеволожски. Творбата превъплъщава един от вечните митове за възраждането на природата след зимния сън, за прекрасното лято, пълно със слънчеви дни, и идването на есента, която дава обилни плодове. Оптимизмът, така присъщ на цялото творчество на Глазунов, се проявява ярко в този балет, който, колкото и да е странно, е последен за композитора.
Многостранен талант Рахлин извайва кариерата си с най-големите световни оркестри под диригентството на Лорин Маазел, Рикардо Мути, Зубин Мета, Йехуди Менухин и много други. Наравно с карерата си на цигулар и виолист той се утвърждава и като диригент с характерен динамичен стил, витална интерпретация и все по-налагащо се присъствие на международната сцена.
Юлиан Рахлин ще бъде на 6 януари 2022 година в зала „България“.

Велин Манов

Подобни публикации