„Януари“ ще бъде в международния конкурс на София Филм Фест

 „Януари“ ще бъде в международния конкурс на София Филм Фест

Игралният дебют на Андрей Паунов „Януари“ ще участва в международния конкурс на 26-ия София Филм Фест.
Световната премиера на филма беше в програмата „Бунтовници с кауза“ на международния филмов фестивал „Черни нощи“ в Талин в самия край на 2021 година. Копродукцията на България, Португалия и Люксембург, получила наградата за най-добър български проект в развитие на София Мийтингс 2017, участва и в програмата на фестивала на българското игрално кино „Златна роза“ 2021, където ѝ бяха връчени специална награда на журито и наградата на гилдия „Критика“ към СБФД.
Самуел Финци, Йосиф Сърчаджиев, Захари Бахаров, Леонид Йовчев и Малин Кръстев се включват в разказването на история, изпълнена с тайнственост. Насред нищото, откъснати от света от снежна буря, двама мъже се опитват да разгадаят какво се е случило с Петър Моторов, решил да потегли в една ранна утрин с шейната си към града, отвъд гората. Когато шейната се връща, Петър Моторов не е в нея – има само шуба, пушка, замръзнал труп на голям вълк и огромна мистерия.
„Януари“ е вдъхновен от едноименната пиеса на Йордан Радичков. Интересът на режисьора към произведението датира още от студентските му години. През 2015 година наследниците на писателя преотстъпват правата за екранизация.
Андрей Паунов е режисьор и сценарист, познат на киноспециалистите и почитателите на документално кино в цял свят със своята трилогия за абсурда на „прехода“, в която са филмите „Георги и пеперудите“ , „Проблемът с комарите и други истории“ и „Момчето, което беше цар“.

Велин Манов

Подобни публикации