Японски филми в София

 Японски филми в София

Кадър от филма „Мечът на умиротворението“

Пет прожекции на японски филми ще се състоят в рамките 33-ите Дни на японската култура в България.
Първата от тях е на 18 октомври като част от Японската галавечер на международния кино-литературен фестивал Синелибри, а останалите 4 – в „Панорамата на японското кино“ между 20 и 23 октомври. И петте премиери ще се състоят в Дома на киното.Заглавията са „Тонби“, „Красива звезда“ по мотиви на новела от Мишима Юкио, „Банан? По това време на нощта?“, „Мечът на умиротворението“ и „Почти чудо“.
Програмата на Дните на японската култура продължава с пълна сила вече втори месец, като още днес, 14 октомври предстои да бъде открита изложбата „Японските изкуства – красота и мъдрост” в Ларгото в София. Освен изложба на композиции икебана, в 4-дневното събитие се включват също лекция и демонстрация на чайна церемония (15 октомври), ревю на японски кимона и български носии (15 октомври), както и лекция на тема: „Японските изкуства – влияние на религиозни, философски, политически и обществени фактори” (16 октомври).
Утре, 15 октомври ще бъде открита още една изложба, този път с с наградени рисунки от 17-ия Световен конкурс за детско хайку „Градове“ в Столична библиотека. Експозицията ще представи творбите на 25 български деца, наградени в състезание за хайку с рисунка.
Предпоследното събитие от тазгодишното издание на „Дни на японската култура в България“ обединява три концерта под мотото „Пулсът на Япония в сърцето на България“. С концертно турне във Варна, Пловдив и София съответно на 20, 22 и 24 октомври дуо Велина Петкова – цигулка и Юске Хосака – пиано – докторанти от Национална музикална академия „Проф. П. Владигеров“, ще изпълнят японска камерна и клавирна музика. Програмата включва премиерно изпълнение за България на Соната за цигулка и пиано от Акира Ифукубе, както и други произведения от емблематични за Япония композитори като Тору Такемицу и Даи Фуджикура и има за цел да популяризира японската класическа музика в България.
33-ите Дни на японската култура ще приключат с 4 уикенда с Кири-е Академия в рамките на ноември в София. Академията цели да надгради работилниците, които се провеждат по време на различни събития и да помогне на хората да добият повече знания по темата, да опитат различни техники и материали и други. Фокусът на заниманията ще бъде върху цветното кири-е.

Велин Манов

Подобни публикации