Яша Далматинеца, вицекрал на Гуджарат

 Яша Далматинеца, вицекрал на Гуджарат

Четири пъти номинираната за Нобелова награда хърватска писателка Ивана Бърлич-Мажуранич е авторка на произведение, в което има силно българско присъствие. Това е историческият приключенски роман „Яша Далматинеца, вицекрал на Гуджарат“.
В края на XV век Яша, момче, родено в Далматинското крайбрежие, е продадено като роб в Цариград. То се превръща в красив, благороден, силен и талантлив млад мъж, който впечатлява всички. Благодарение на късмета си той заминава за Индия, а по пътя благодарение на качествата си успява да си осигури възможност да застане пред самия велик султан. Той ще спечели доверието и обичта му и ще стане негов наместник в стратегическия индийски щат Гуджарат. Ще успее ли този изключително успешен мъж, визионер и военачалник да реализира детските си мечти, да срещне любовта и да намери щастието?
В романа има много отчетлива българска следа. Няколко от героите са българи и част от действието се развива в района около Пловдив и Калоферския манастир. Майсторски са представени българските празнични традиции, носии, пейзаж, бит и душевност от времето на Османската империя.
Яша Далматинеца е реално съществувала историческа личност, проучена от бащата на авторката Владимир Мажуранич, в историческото изследване „Мелек Яша Дубровчанин в Индия от 1480 до 1528 година и неговите предшественици в исляма преди десет века“ (1925).
Спечелила си международна слава с „Приказки от стари времена“, Ивана Бърлич-Мажуранич е сред любимите писатели на младите читатели в Хърватия.
Преводач на „Яша Далматинеца, вицекрал на Гуджарат“ е Таня Попова. Издава „Изида“.

Велин Манов

Подобни публикации