10 години – Да запазим Корал

 10 години – Да запазим Корал

Вече десет години студенти и преподаватели от департамент „Дизайн“ на НБУ подкрепят каузата за опазване от презастрояване на един от последните диви плажове в България – Корал. От 2011 година, всяко лято те организират практически ателиета, творчески акции и арт инсталации, които целят да фокусират вниманието на обществеността върху казуса с опазване на дивата природа.
Изложбата „10 години – Да запазим Корал“ проследява многобройните събития, проведени на плаж Корал между 2011 година и 2021 година и представя работи в областта на ленд арт и концептуализма, на дизайн пърформънса, на инсталацията през практиките за рециклиран дизайн. Обект на представеното е изкуство, правено за определено място. Освен студенти и преподаватели от Нов български университет, в изложбата участват и екипи на чуждестранни университети, свободни артисти и утвърдени автори.
Творбите дават различните гледни точки на авторите и концепции за мястото като основополагащ генератор на художествения процес. Изложбата представя пред широката общественост произведенията на фотографи, визуални артисти и дизайнери, участвали през изминалите десет години в проекта „Да запазим Корал“. Сред тях са творби реализирани във времето от студенти под ръководството на проф. Оливър Лангбайн, проф. д-р Борис Сергинов, проф. Ларс Хармсен, д-р Биляна Калоянова, проф. д-р Васил Гарнизов, д-р Руслан Лозев, д-р Евелина Гебрева, Весела Станоева и много други.
„10 години – Да запазим Корал“ е от 17 декември в Софийския арсенал – музей за съвременно изкуство.

Велин Манов

Подобни публикации