„100 стола“ цяло лято

 „100 стола“ цяло лято

Първото място, което „100 стола“ трансформираха заедно с фондация „Колективът – хълмът над улица „Будапеща“ 1, е пълно със стари столове, преобразени от артисти. Има и нови пейки, повече зеленина, сцена за събития и създадени специално за мястото художествени творби. Откриването на мястото с фестивала „100 стола – Будапеща 1“ на 14 юли събра стотици хора за разнообразна музикална програма – от акустичен суинг до рок и електроника. Имаше джаз танци и рисуване на графити на живо. Задният двор на БАН, който от години беше останал затворен, сега се превърна в зона за градски събития със свободен вход. Градинката в съседство, която преди не беше поддържана, сега е озеленена и допълнена с дървени платформи за сядане. От това сенчесто място в самото сърце на София се открива гледка надолу по ул. „Будапеща“ към бул. „Дондуков“.
По време на фестивала мястото беше оживено и благодарение на творби на художници, скулптори, фотографи и видеографи. В градината бяха пръснати метални пластики на Соня Бонева. Навсякъде се виждаха столове, спасени от жилища, складове и мазета и преобразени от екип артисти – Гергана Иванова, Димитър Спасов, Александър Шиваров и Бор Яна. Дизайнерски мебели бяха предоставени и от Работилница ПУНКТ и bureau xii. Видео инсталация на проекта Abandoned Bulgaria събра кадри от изоставени места из страната, като за екран служеше стената на сградата на БАН. Друга прожекция показа фотографски портрети на софиянци на Теодора Косара Попова.
По време на откриването графити творби специално за мястото нарисуваха познати от столичните улици артисти, включително Николай Петров – GLOW, Алекси Иванов и TOЧКА СПОТ. Творбите им остават за целия сезон. Благодарение на тях цветни контейнери за рециклиране бяха обозначени по забавен начин, а за пластмасовите бутилки се погрижи инсталацията на Кауфланд България, превръщайки пластмасата в торбичка за пазаруване.
След откриването мястото продължава да функционира до октомври. Ще продължават да се случват арт намеси и събития, които ще се обявяват във Фейсбук страницата на „100 стола“.

Велин Манов

Подобни публикации