11 концерта на 35-ия Новогодишен музикален фестивал

 11 концерта на 35-ия Новогодишен музикален фестивал

Емил Табаков

Класика и джаз, хорови изпълнения, клавирен рецитал, балетен спектакъл, вокални изпълнения и концерти за деца ще изпъстрят празничната програма на 35-ия Новогодишен музикален фестивал в НДК.
С мотото „Музиката е енергия“ се насочва вниманието към младите български изпълнители, които вече са утвърдени имена на международните сцени и да продължи линията за приемственост, за път на младите, изгряващи звезди.
Новогодишният музикален фестивал ще бъде открит на 15 декември в с два концерта, единият от които е в партньорство с Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. „Коледно вълшебство“ в зала 11 ще срещне публиката с възпитаниците на Музикална академия и Академичния симфоничен оркестър. Другите две събития са „Предколедни искри“ на 16 декември в зала 9 с интересна камерна програма с произведения от Йохан Хумел, Йозеф Хайдн и Ференц Лист. „Брас разходка по Коледа“ на 22 декември в зала 6, когато зрителите ще тактуват и суингират с джаз стандартите на Ари Барозо, Фред Фишер, Дон Себески, Джералд Маркс и Сиймор Саймън.
И тази година Новогодишният музикален фестивал обръща специално внимание на най-малките. На 18 декември в зала 6 е „Коледен концерт за деца“ на ученици от Национално музикално училище „Любомир Пипков“, а в програмата ще чуете популярни творби от Чайковски, Владигеров, Сарасате, Големинов, Бах и Шопен. Следващи в програмата са двата коледни концерта на Детския хор на БНР – „Бяла коледа“ с диригент Венеция Караманова и клавирен съпровод на Сиана Атанасова – 22 декември в кино „Люмиер“. В програмата са включени коледни песни от цял свят с музика от Хайдн, Адам, Франк, Андрисен, Бояджиев, Рабаров, Слобаков, Недялков и др. Солисти ще бъдат Мария Славова, сопран и Виолета Радомирска, мецосопран.
„Уестсайдска история“, „Порги и Бес”, The Stars and Stripes Forever са само част от познатите и любими заглавия, които ще прозвучат в програмата на традиционния Празничен новогодишен концерт на 1 януари 2022 година в зала 1. Тази година той ще бъде под надслов „Музика от двете Америки” с участието на Фестивалния симфоничен оркестър. Негов диригент ще бъде Емил Табаков. Програмата е музикална разходка от класиката на Америка с творци като Ленард Бърнстейн и Оскар Питърсън през бродуейския мюзикъл на Гершуин, горещите ритми на аржентинското танго и мелодиите на Рио де Женейро. Солисти ще бъдат сопраното Евгения Ралчева, китаристът Росен Балканск и Михаил Шишков – банджо.
На 15 декември е вокалният рецитал на Мила Михова и Василена Атанасова – „Другото белканто“ в зала 9. Сред композиторите, които двете са подбрали, ще чуете Верди, Майербеер, Щраус и Корнголд.
Подранил коледен подарък пък ще бъде концертът на 23 декември в зала 9 „Празнични импресии“ с участието на Атанас Кръстев и Виктория Василенко, чиято програма включва произведения на Франк, Паганини, Чайковски и Касадо.
„Топлина за зимните вечери“ е клавирният рецитал, който е подготвил Иван Янъков на 27 декември в зала 11. Творбите, които той е избрал, са от Бетовен Соната „Валдщайн”, Ноктюрни от Скрябин, Добринка Табакова, Респиги, Пуленк, Леонид Десятников и Равел.
На 28 декември в зала 11 е камерният концерт „Зимна приказка“ с двете талантливи музикантки – флейтистката Десислава Петева и пианистката Надежда Цанова.
Последен в декемврийската програма е концертът „Стъпки в снега“ на дуото Иван Пенчев и Деница Димитрова на 29 декември в зала 11 с творби на Бах, Сен-Санс, Бизе, Римски-Корсаков, Дебюси, Масне, Равел.

Велин Манов

Подобни публикации