12-и Банско Опера Фест

 12-и Банско Опера Фест

Банско Опера Фест ще се проведе за 12-и път в курортния град.
В първата фестивална вечер жителите и гостите на Банско ще се насладят на операта „Вълшебната флейта“. Мюзикълът „Човекът от Ла Манча“ е втората продукция от програмата на културното събитие.
Продукцията на Театрално-продуцентски център Варна „Вълшебната флейта“ е премиерна за годината. Режисьор е Антониу Замфир от Opera Romana Craiova – Румъния, сценографията и костюмите са на Ася Стоименова, а консултант по сценографията е Иван Токаджиев. В главните роли влизат Мария Павлова, Гео Чобанов, Георги Султанов, Пламена Гиргинова, Лилия Илиева и Иво Йорданов. Дирижира Стефан Бояджиев. „Вълшебната флейта” е последната опера, която Моцарт създава. Композирана е в две действия, в популярната по онова време форма Singspiel, която включва едновременно говорни диалози и пеене.
Във втората вечер на сцената на фестивала ще бъде представен мюзикълът „Човекът от Ла Манча“, по музика на Мич Лей, текст на Дейл Васерман и стихове на Джон Дариън. Режисьор на спектакъла е Борис Панкин, с който Театрално-продуцентски център Варна работи за най-успешните си продукции. На диригентския пулт ще застане Страцимир Павлов. Сценографията е дело на Иван Токаджиев, костюмите – на Петър Митев, а автор на хореографията е Боряна Сечанова. В ролята на Дон Кихот ще влезе Орлин Горанов, негов верен оръженосец ще бъде Мариан Бачев, а Лилия Илиева ще се превъплъти в Дулсинея.
Мюзикълът „Човекът от Ла Манча“ е поставен за пръв път на сцена през 1965 година в Ню Йорк. През годините песните от спектакъла стават хитове и се изпълняват самостоятелно от звезди като Елвис Пресли, Франк Синатра, Даяна Рос, Пласидо Доминго, Шер. Филмовата версия на „Човекът от Ла Манча“ с участието на София Лорен и Питър О’Тул излиза на екран през 1973 година.
Банско Опера Фест е на 27 и 28 август в курортния град със свободен вход.

Велин Манов

Подобни публикации