12 разгневени жени

 12 разгневени жени

Спектакълът „12 разгневени жени“ е по адаптацията на Шърмън Л. Съргъл, основана на телевизионния филм на Реджиналд Роуз „12 Разгневени мъже“, удостоен с награда „Еми“. Режисьор е проф. д-р Ева Волицер.
Дванайсет момичета, студенти от програмата на НБУ „Театър – актьорско изкуство“, вдъхновени от своя ментор Ева Волицер, ще разкажат история за ценности, съмнения, трудни решения и едно убийство.
19-годишно момче е дадено под съд за убийството на баща си. „Няма шанс той…“ промърморва съдебната охрана, докато дванайсетте съдебни заседатели влизат в мрачната заседателна стая на журито. Изглежда изходът от делото ще е ясен и бърз, докато един от заседателите не започва да отваря очите на останалите за фактите. „С това е забележителна демокрацията…“, казва една от заседателките, „.че ни уведомяват по пощата да дойдем тук на това място и решим, дали един човек е виновен или не, човек, когото не познаваме. Нито ще спечелим, нито ще загубим от присъдата. Не трябва да го превръщаме в нещо лично.“ То обаче, наистина се превръща в нещо лично, а всеки съдебен заседател разкрива своя характер, докато се преразглеждат отново свидетелските показания, прави се възстановка на убийството и пред очите им се заражда заплаха за ново убийство. Нервите са опънати, споровете се разгорещяват, а съдебните заседатели се превръщат в дванайсет разгневени хора. Окончателната присъда и достигането до нея, в изпълнени с напрежение сцени, наелектризира публиката и я държи на ръба на столовете, благодарение на тази великолепна, зряла драматична творба, която не слиза от световните сцени и филми.
„12 разгневени жени“ ще бъде на 31 март на сцената на Университетски театър НБУ.

Велин Манов

Подобни публикации