30-и сезон на Нов симфоничен оркестър

 30-и сезон на Нов симфоничен оркестър

Веселин Гелев

Нов симфоничен оркестър открива 30-ия си сезон със световната премиера на Осма симфония от Васил Казанджиев.
В пограмата са включени още Трагична увертюра на Йоханес Брамс и Концерт за цигулка и оркестър №5, К. 219 на Волфганг Амадеус Моцарт. Солист е концертмайсторът на Лондонския филхармоничен оркестър Веселин Гелев, а диригент – Георги Ценов.
Творческата личност на композитора, диригента, педагога Васил Казанджиев е впечатляваща. Заслугите му като дългогодишен диригент на ансамбъл „Софийски солисти“ и на Симфоничния оркестър на БНР са несъмнени. В репертоара му равностойно присъстват традиция и съвременност, български и чужди заглавия от бароковата епоха и до музиката на ХХ век. Като композитор не робува на абстрактни теории или квазидоктрини. В този смисъл достатъчно е да се съпоставят Симфония №3 („В памет на баща ми“) и Симфония №4 („Нирвана“) за хор и оркестър или „Живите икони“ („Възхвала на Софийската крипта“) за камерен оркестър, „Празнична музика“ („Псалми и ритуали“) за струнен оркестър и „Poco a poco“ за ударни инструменти и орган.
Герган Ценов е основател и музикален директор на Камерен ансамбъл „Ценов“ в Ню Йорк. Основната мисия на 13-членния струнен ансамбъл е да представя и популяризира българската класическа музика. Той получава първоначалното си образование по дирижиране в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ под ръководството на акад. Васил Казанджиев. По-късно той продължава своето обучение по дирижиране в Джулиард Скул в Ню Йорк в диригентския клас на Джеймс ДеПрийст. Продължава като диригентски стипендиант в рамките на Диригентската академия в Аспен, където работи под ръководството на Дейвид Зинман. Последната му позиция като главен диригент е начело на нюйоркския New Amsterdam Symphony Orchestra.
Цигуларят Веселин Гелев е назначен за трети концертмайстор на Лондонския филхармоничен оркестър през 2007 година. Преди това е бил концертмайстор на филхармоничния оркестър в Ню Хейвън, Кънектикът, както и на Фестивален оркестър – Сполето, Италия. Концертира често като гост-концертмайстор на редица европейски оркестри – оркестъра на Санта Чечилия в Рим, Камерния оркестър „Малер“, оркестъра на Дойче Опер – Берлин, оркестъра на МДР – Лайпциг, Кралския филхармоничен оркестър – Лондон, Националния оркестър на Уелс – Кардиф и Кралския шотландски филхармоничен оркестър – Глазгоу.
Концертът е на 11 октомври в зала „България“.

Велин Манов

Подобни публикации