„30“ на Адел е „Албум на годината“ на IFPI

 „30“ на Адел е „Албум на годината“ на IFPI

Четвъртият студиен албум на британската суперзвезда Адел „30“ завладя върховете и на трите класации за албуми на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI).
Завръщането след шестгодишна пауза донесе на певицата първото място в „Глобален албум на годината във всички формати“ „Най-продаван албум за годината в света“ и в най-новата класация – „Най-продаван винилов албум за годината в света“.„30“ излезе на 19 ноември 2021 година и достигна първо място в чартовете в над 20 пазара, включително САЩ. Само за два месеца, до края на премиерната си 2021 година, той се продаде в тираж, съответстващ на еквивалента на 5 милиона бройки физически продажби.
„Глобален албум на годината във всички формати“ е класация, която обхваща физически продажби, цифрови изтегляния и използване през стрийминг платформи. На втора позиция е SOUR на Оливия Родриго, а третата е за Justice на Джъстин Бийбър.
„Най-продаван албум за годината в света“ комбинира продажби на физически носители и изтегляния на цифрови албуми в световен мащаб. АББА с Voyage заема второ място, а „Севънтийн“ с Attacca – трето.
За първи път IFPI прави класация „Най-продаван винилов албум за годината в света“, в резултат на продължаващия растеж на интереса към този физически формат. В нея Fine Line на Хари Стайлс е втори, а Rumours на „Флийтуд Мак“ – трети.

Велин Манов

Подобни публикации