40 години НДК

 40 години НДК

40-годишната история на Националния дворец на културата оживява в разкази, музика, мултимедия, артистични изпълнения и нови сувенири. Около фонтана в подлеза под централния вход на НДК ще се съберат личности и артисти, за да споделят различните гледни точки към миналото на монументалната сграда в София.
Поканени за участие са: Георги Йорданов – първи секретар на Софийския градски комитет на БКП и направил първата копка на НДК, арх. Валентина Атанасова, проектант на парка на НДК; дизайнерът и част от екипа на НДК днес Иво Чифлички, един от първите скейтъри в София, DJ Giorgio B и студентът Богомил Пунчев с дипломна дисертация за възможното бъдеще на НДК. Те ще заведат зрителите на пътешествие във времето с водещ журналистът Даниел Ненчев, допълнено от изпълнения на „Трамвай №5“, перкусиониста Василена Серафимова, Street Quartet, DJ Ihou, Оркестър „София“, Roller Bounce, RiO Crew и Милена Фучеджиева. Богатата програма, микс от истории, изкуство и забавление, ще бъде обогатена и с прожекции на архивни видеа и кадри.
Участниците ще разкажат какво е имало на това място преди да бъде замислен дворецът, как се стига до голямата идея за създаването на НДК, любопитни факти и митове за строежа, интериора и залите на НДК, парка и паметниците наоколо, култовите събития, оставили отпечатък в ДНК-то на града и субкултурите, зародили се наоколо – „Кравай“, графити в подлеза, скейт, паркур, фрийрън, байк и улични танци.
За годишнината излиза и лимитирана серия сувенири, посветена на знаковите символи на двореца.
Събитието ще бъде на 17 юни.

Велин Манов

Подобни публикации