80% от българите мият и дезинфекцират ръцете си

 80% от българите мият и дезинфекцират ръцете си

80% от българите мият и/или дезинфекцират ръцете си повече от 3 пъти на ден, а 61% смятат, че използването на дезинфекциращи продукти, в резултат на епидемията, вече е част от ежедневието им. Резултатите са от национално представително проучване на Kantar TNS, проведено през месец юни по поръчка на NAOS България.
Както повечето жители на Европа, българите бързо се пристрастиха към дезинфектантите. Близо 2/3 (61%) от участниците смятат, че използването на дезинфекциращи продукти вече е техен навик. Всеки пети човек ги употребява ежедневно и смята да продължи и след затихването на заболеваемостта и напредване на ваксинацията. Изследването показва още, че 45% мият или дезинфекцират ръцете си повече от 5 пъти на ден. 75% от запитаните потвърждават, че след масовата ваксинация срещу Ковид-19 ще продължат да мият и дезинфекцират ръцете си по същия начин. Почистването на ръцете с този тип продукти или честото им миене със сапун обаче има и негативни резултати при някои хора – над 1/3 от запитаните се оплакват от суха кожа.
Най-честите притеснения на потребителите спрямо дезинфекциращите гелове и спрейове са свързани с последствията от употребата им върху кожата на ръцете и с наличието на алергени. Всеки пети потребител на дезинфектанти забелязва сухота на кожата. Раздразнения и напуквания на ръцете са също сред по-масовите оплаквания. 41% от хората с проблем са се консултирали с дерматолог, фармацевт или общопрактикуващ лекар.

Велин Манов

Подобни публикации