„Kралицата на Рахманинов“ за първи път в България

 „Kралицата на Рахманинов“ за първи път в България

Нейните феновете я наричат „Кралицата на Рахманинов“. Тя е пианистката Валентина Лисица.
Но музикантката е нещо много повече. Тя печели световна слава чрез изявите си в социалните мрежи. Много преди известни музикални институции да открият дигитални канали, тя вече има множество последователи от целия свят. Лисица е феномен в ЮТюб – един от първите класически музиканти, станал известен без подкрепата на каквато и да е звукозаписна компания.
Заедно със Софийската филхармония под диригентството на маестро Найден Тодоров тя ще представи Варшавски концерт за пиано и оркестър на Ричард Адинсел и Концерт за пиано и оркестър No 2 на Сергей Рахманинов. Националният оркестър включва в програмата и Гротескната сюита „Бай Ганьо” от Веселин Стоянов.
Валентина Лисица е родена в Украйна. Тя започва да свири на пиано на тригодишна възраст и изнася първия си самостоятелен концерт след една година. През 1991 година тя и бъдещият ѝ съпруг Алексей Кузнецов печелят първа награда на престижния международен конкурс за две пиана Dranoff, което им позволява да се преместят в Съединените щати, за да продължат кариерата си като концертни пианисти. Дебютират на Нюйоркския фестивал “Mostly Mozart Festiva” през 1995 г. в Линкълн център под диригентството на Джерард Шварц. С течение на времето кариерата на Лисица замира. Тя се смята за „поредната руса руска пианистка“ и след смъртта на своя мениджър почти напуска сцената. През 2007 година качва първия си видеоклип в Ютюб, в който свири етюд на Рахманинов, а след като качва в мрежата Етюдите на Шопен, продажбите в Амазон на компактдиска ѝ от 2004 рязко скачат. През 2012 г. Лисица подписва договор с „Дека“. Отново през 2012 г. тя дебютира в Роял Алберт Хол и оттогава участва в най-престижните концертни зали в света.
Валентина Лисица е на 14 октомври зала „България“.

Велин Манов

Подобни публикации