STRAVAGANZA за 15-и път

 STRAVAGANZA за 15-и път

Предстои 15-ото издание на фестивала за старинна музика, песен и танц STRAVAGANZA.
Акцент в програмата са две премиери. Първата е музикална – „Голдберг вариации“ от Йохан Себастиан Бах – редакция за струнно трио на Дмитри Ситковецки, в изпълнение на: Марк Педус (Белгия) – цигулка, Златко Величков (България, Великобритания) – виола и Томаш Корчински (Литва) – виолончело. Втората е театралната постановка „Многосмъртие” по текстове на Борис Мархолев, режисьор Георги Гроздев – пиесата силно напомня за някои от творбите на Ханох Левин и има фрагментарна структура.
Фестивалната програма ще предложи на публиката и спектакъла „Тишината между нас” – музика Албена Врачанска и Курт Вайл, по текстове на Бертолт Брехт и Питър Табит Джоунс. Сценографията е на доц. д-р Николай Моцов. Спектакълът беше част от изданието на Софийски музикални седмици 2021 и за първи път ще се играе извън София. Творбата бе отличена и в предаването „Вечната музика“ на БНТ.
Концертът „Класика на Тюленово” на Представителен духов квинтет на Държавната опера във Варна е събитие, което публиката ще преживее на фона на морската гледка от село Тюленово. Вечерта на хоровото изкуство и християнската музика е неизменно събитие от културния афиш на фестивала и по традиция е посветена на големият християнски празник „Успение Богородично”.
STRAVAGANZA ще бъде между 1 и 14 август в Шабла.

Велин Манов

Подобни публикации