Zelanos Rose Pinot Noir е най-доброто българско вино

 Zelanos Rose Pinot Noir е най-доброто българско вино

За единадесета поредна година най-добрите вина на Балканите бяха отличени в престижния Балкански международен винен конкурс.
Тази година той се проведе на гръцкия остров Саламина, а в надпреварата се включиха рекорден брой участници – повече от 1000 вина и 280 изби. На официална церемония международното жури обяви страната домакин на следващото издание на Конкурса – Румъния. През юни 2023 година Бистрица-Насауд, Трансилвания, ще посрещне 12-о издание на конкурса.
Най-голямата награда в конкурса – Гранд трофеят за „Най-добро вино на Балканите”, Най-добрата изба на Балканите, спечелила най-много медали в конкурсната част, както и трофеите в отделните категории – ще бъдат връчени на бляскава церемония „Балкански винени оскари” в първата вечер на Фестивала в София.
По традиция, журито награждава една от избите участници в Конкурса от всяка държава с отличието Best of Show, за виното спечелило най-висок брой точки за съответната страна. Българското вино, спечелило статуетката в тази категория, е Zelanos Rose Pinot Noir 2021, изба ZELANOS WINERY. Останалите отличени са Juga e Bardhe 2021 от Албания, Perle Ljubavi 2021 от Босна и Херцеговина, Plovac Ploski 2015 от Хърватия, Diaporos Xinomavro 2017 от Гърция, Rahova Klasike Reserve 2019 от Косово, Stari Podrum Vranac 2013 от Черна гора, Luda Mara Vranec 2019 от Република Северна Македония, Crama Gabai Red Blend 2019 от Румъния, Vincic White Reserve 2012 от Сърбия, Seven Numbers Sauvignon Blanc 2019 от Словения, Suvla Bogazkere – Okuzgozu 2021 от Турция, Odessos Merlot Limited Edition 2020 от Украйна.
Церемонията по награждаването водеха Галина Нифору, директор на БМВК, Игор Лукович, председател на БМВК и Константинос Лазаракис, почетен председател на БМВК. Тя беше открита от кмета на Саламина Георгиос Панагопулос, в присъствието на посланика на България в Гърция – Валентин Порязов, посланика на Турция в Гърция Озюгергин, дипломати от Словения, Румъния и Украйна. На церемонията присъстваха и президента на Търговската асоциация на Саламина – Константинос Специотакис, Константинос Зафирис и Антонис Зафирис oт фирма Линк ЕПЕ – логистичен партньор на Конкурса, бизнес представители от Атина, Пирея, Саламина и почитатели на балканското вино.
Всички наградени вина от Конкурса ще могат да бъдат дегустирани в специалната Златна шатра във Виненото градче пред НДК между 16 и 18 юни. Освен богатата програма и изключително щедрия избор на вина от целия балкански регион, гостите на Фестивала ще бъдат първите, които ще научат името на носителя на Гранд трофея.

Велин Манов

Подобни публикации