Автобиография на Бранислав Нушич

 Автобиография на Бранислав Нушич

„Автобиография“ от Бранислав Нушич е славна книга за всички възрасти, известна най-вече с искрящото остроумие на своя автор.
В нея писателят разказва най-забавните случки от своята младост — от училището, казармата и затвора. Сочното и непомръкващо чувство за хумор на писателя превръща патилата му в незабравимо преживяване. Описанието на своя живот той започва с рождението си, защото това е най-естественото начало. Автобиографията завършва с женитбата на автора, „защото след женитбата си човек всъщност няма вече автобиография.“
Бранислав Нушич е виден сръбски писател и комедиограф. Роден е през 1864 година в Белград. Завършва Юридическия факултет в Белградския университет. Участва в Сръбско-българската война. През 1889 година започва работа като служител в сръбското консулство в Битоля и прекарва 10 години на сръбска дипломатическа служба. По-късно работи като директор на Сараевския народен театър. През 1933 година е избран за академик на Сръбската академия на науките. Основател е на модерната сръбска реторика. Умира през 1938 година в Белград.
Преводач на „Автобиография“ е Боян Ничев. Издава „Колибри“.

Велин Манов

Подобни публикации