Аз съм бурнеша

 Аз съм бурнеша

Специална 30-минутна версия на „Аз съм бурнеша“ ще бъде излъчена в телевизионния ефир.
Филмът разказва за съдбата на албанските жени, избрали да живеят като мъже. Авторите – журналистът Радиана Божикова и операторът Добромир Иванов показват последните клетвени девици, които живеят в прокълнатите планини на север в Албания. Те ще срещнат зрителите с традиции, непонятни за днешното модерно общество. Във филма са показани какви са мотивите едно момиче да реши да се превърне в бурнеша – жените, които избират да изживеят живота си като мъже.
Патриархалните времена в Северна Албания раждат феномен – замяна на мъжа начело на семейството с жена. Това са времена, в които мъжете взимат решения. Жената е длъжна да се грижи за бита и отглеждането на децата. Но се появяват девойки, които се чувстват заключени в тези социални роли, готови са да тръгнат по пътя на честта, изоставяйки своята женска идентичност. Искат да бъдат уважавани жени със силата на мъж, но не за себе си, а за другите, които имат нужда от тях. Доброволно се отказват от брак и сексуални отношения и избират да изживеят живота си като мъже. Вършат мъжка работа, обличат се и се държат като мъже и имат глас в управлението на общността. Така се появяват т. нар. клетвени девици или бурнеши. Падането на режима отваря страната към модерния свят, но нито комунизмът, нито зараждащата се демокрация успяват да променят вековните традиции в по-откъснатите планински райони на Албания.
Филмът е със специална награда за телевизионна документалистика от българския фестивал за операторско майсторство „Златно око“и наградата за чиста журналистика Web Report. Специалната фестивална версия на филма с версии на албански, български, английски и немски, спечели и четири международни награди. Той бе определен за „Най-добър късометражен документален филм“ на What if? Women in Film Festival, който се провежда ежегодно в Цюрих и е направен за филми, създадени от жени за жени. „Аз съм бурнеша“ получи и наградата „Най-добър документален филм“ на международния кино фестивал „Изкуство без граници“ в Прищина. Филмът бе отличен и от индийския международен кино фестивал Rohip в категориите „Операторско майсторство“ и „Най-добър късометражен филм за жени“. В него участваха над 1300 документални продукции от цял свят. През септември „Аз съм Бурнеша“ беше включен и в официалната селекция на фестивала на продуцентското студио Pinewood във Великобритания.
„Аз съм бурнеша” ще се излъчи на 22 януари по биТиВи.

Велин Манов

Подобни публикации