Алисия Викандер е Ирма Веп

 Алисия Викандер е Ирма Веп

Премиерата на „Ирма Веп“, новият HBO сериал с участието на носителката на „Оскар“ Алисия Викандер, е на 7 юни в HBO Max и по HBO. Сериалът е създаден, написан и режисиран от Оливие Асаяс и е римейк на неговия пълнометражен филм от 1996 година. Всеки вторник ще излиза нов епизод от общо осемте за сериала.
„Ирма Веп“ направи световната си премиера като официална селекция на кинофестивала в Кан, завършил преди броени дни.
Мира (Алисия Викандер) е американска филмова звезда, разочарована от кариерата си и след скорошна раздяла. Тя пристига във Франция, за да изиграе ролята на Ирма Веп в римейк на френската класика на немия филм „Вампирите“. Историята започва да преплита реалността на Мира и тази на героинята ѝ на снимачната площадка, докато постепенно дата образа се преплитат и сливат. „Ирма Веп“ ни разкрива несигурната почва, която лежи на границата на измислицата и реалността, изкуствено създаденото и автентичността, изкуството и живота.
В ролите влизат още Винсент Макейн, Жана Балибар, Девън Рос, Ларс Айдингер, Винсент Лакост, Нора Хамзауи, Адрия Аржона, Кари Браунщайн, Том Стъридж, Байрън Бауърс, Фала Чен, Иполит Жирардо, Алекс Дескас и Антоан Рейнарц.
Оливие Асаяс е френски режисьор, който в последните години се превърна в един от силните гласове на международното съвременно кино. Започва кариерата си като художник и графичен дизайнер. По-късно започва да прави авторски късометражни филми.. От първия си игрален филм Désordre (1986), който беше удостоен с наградата на Седмицата на критиката на Венецианското биенале, той постоянно надгражда проектите си, което му носи международно признание. Сред най-известните му филми са: „Ирма Веп“; „Летни часове”; обявен за един от „Най-добрите филми на 21-ви век до момента“ от „Ню Йорк Такмс“; „Демомлавър”; „Пречистена”; „Карлос“; който спечели „Златен глобус“ в категорията „Най-добър мини-сериал или филм, направен за телевизия“ и получи две номинации за „Еми“, включително за „Изключителна режисура за мини-сериал, филм или драматичен специален филм“; „Облаците на Силс Мария“, за която Кристен Стюарт спечели наградата „Сезар“ за най-добра поддържаща женска роля; „Личен купувач“, отново с Кирстен Стюарт, който спечели наградата за режисура в Кан; „След май 68-ма“, който спечели най-добър сценарий във Венеция. Сред последните му творби са „Нехудожествена литература“ и „Шпионската афера Оса“.

Велин Манов

Подобни публикации